dilluns, 19 d’agost del 2013

La moneda i el paper moneda al Pla 1937-1939


Manel Tosas

Durant el període 1936-1939 la Generalitat de Catalunya va autoritzar les emissions de monedes locals per fer front al greu dèficit financer d’aquell període tant complex.

El Pla de Cabra va ser un dels moltíssim pobles i ciutats catalanes que en van fer emissió. Segons la recopilació feta per l’estudiós Antoni Turró en el seu treball “ El paper moneda català 1936-1939, editat per l’editorial L’Avenç, les primeres monedes pròpies que circularen per la població foren unes monedes de metall emeses per la Col·lectivitat local amb valors d’1 pesseta, 15 cèntims, i 5 cèntims en l’any 1937. Aquestes monedes, encunyades per una sola cara, porten la llegenda circular “Col·lectivitat – Pla de Cabra – CNT” i el valor central de canvi.
 També  circularen normalment per la població uns cartrons emesos pel Sindicat Agrícola local amb els valors d’1 pesseta i de 25 cèntims per un import total de 5.000 pts. Tanmateix el sindicat Agrícola va fer unes fitxes de joc de cel·luloide de 25 cèntims. Aquestes monedes, junt amb les d’alguns altres pobles, van ser les primeres monedes de plàstic posades en circulació a tot el món.
 
Dissolta la Col·lectivitat, l’Ajuntament, per acord del dia 2 de Setembre del 1937, decidí crear una emissió general de paper moneda amb valors d’1 pesseta, de 50 cèntims, de 25 cèntims, de 15 cèntims i de 10 cèntims per un import total de 14.250 pessetes. Les impressions es van fer a impremta Castells de Valls, sobre dibuixos de l’artista P. Domingo i el paper de barba es va comprar a la casa Lluís Guarro.

Els bitllets tenen el fons de color blanc amb els dibuixos de colors diferents. El bitllet d’1 pesseta és de color marró sobre fons beix-rosat es va fer un tiratge de 8.000 bitllets. El de 50 cèntims, és de color blau i es va fer un tiratge de 6.000. El de 25 cèntims és de color marró fosc, el tiratge va ser de 6.000. El de 15 cèntims imprès amb color negre, el tiratge va ser de 5.000.

El de 10 cèntims el tiratge va ser de 10.000 i el cartró és de color blau imprès en negre.
Estan signats per a les hores l’Alcalde–President, Carles Soberano i pel Secretari-Interventor M. Queralt, amb data de 10 de setembre de 1937.

Aquest és un patrimoni desconegut per la majoria de les generacions posteriors a aquell període de la nostra particular història, un fet més de l’oblit històric que cal recuperar.

Durant anys he intentat col·leccionar-los tots sense èxit, és un tasca difícil donada la poca disponibilitat d’aquests bitllets i monedes, gelosament guardats pels col·leccionistes d’arreu del món. 

Val la pena que aquells planencs i planenques que tinguin la fortuna de tenir-ne algun els conservin adequadament o al menys els guardin, qui sap si algun dia els podem ajuntar tots plegats per fer-ne una petita exposició per tal de donar-los a conèixer als nostres convilatans.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada